Nikola Fabijanić

Saksofonist Nikola Fabijanić svoje umjetničko djelovanje vrlo uspješno ostvaruje kao solist, komorni i orkestralni glazbenik te kao pedagog. Zaposlen je u G.Š. Pavla Markovca, a stalni je solo saksofonist u orkestrima Zagrebačke filharmonije i Sinfonijskog orkestra HRT-a.

Gost profesor je na Umjetničkoj akademiji u Novom Sadu, i Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Od 2021.g ravnatelj je Centra za kulturu Jastrebarsko.

Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, a usavršavao se kod eminentnih svjetskih saksofonista.

Kao solist, vrlo uspješno je nastupio uz Zagrebačke soliste, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Dubrovački simfonijski orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Simfonijski puhački orkestar HV-a, Simfonijski puhački orkestar HRM-a, orkestar Gaudeamus, Zagrebački komorni orkestar, Windstrings te Art Ensemble NRW. Praizveo je nekoliko koncerata za saksofon i orkestar, napisanih na njegov poticaj.
Nastupio je na gotovo svim većim festivalima u Hrvatskoj: Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Osorske glazbene večeri, Muzički bienale Zagreb, Riječke ljetne noći, Glazbene večeri u sv. Donatu, Pag art festival, i dr.

Kao komorni glazbenik djeluje u Papandopulo kvartetu, jednom od najutjecajnijih komornih sastava u Hrvatskoj, s kojim nastupa u na brojnim koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu.
Dobitnici su mnogih nagrada: Milka Trnina, Porin, Nagrada Grada Jastrebarskog, prvu nagradu na Berliner International Music Competition, Nagradu Manhattan Concert Artists. Praizveli su više od 30 kompozicija napisanih na njihov poticaj. Također, stalni je član vrlo cjenjenog Acoustic Projecta. Redovito nastupa u duu Mravunac Fabijanić, a surađivao je s brojnim komornim ansamblima: Zagrebački puhački ansambl, gudački kvartet Sebastijan, Podium brass kvintet, gudački kvartet Porin.

Kao profesor saksofona i komorne glazbe, ima zavidne rezultate u radu s učenicima i studentima. Njegovi učenici i studenti redovito nastupaju na koncertnim podijima, te sa velikim uspjesima sudjeluju na državnim i međunarodnim natjecanjima, gdje su osvojili više od 60 nagrada.

U svom pedagoškom radu posebnu pažnju posvećuje komornoj glazbi, tako njegovi sastavi često predstavljaju školu na značajnim koncertima i manifestacijama. Osvojili su mnoge nagrade na državnim natjecanjima, a često su laureati natjecanja, za što dobivaju nagradu Oskar znanja.

Redovito održava seminare za saksofoniste: Ljetni glazbeni kamp Maruševec, Škola saksofona u Jaski, Centar izvrsnosti Opatija, Saksistra Koper, Hvar, masterclass Osijek, Rijeka, Beograd, Sisak, Banja Luka…
Član je žirija u disciplinama saksofon, komorna glazba i drveni puhači na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima: HDGPP, AZOO, Papandopulo, Josip Nochta, Woodbrass (Varaždin), Temsig(Idrija), Saxistra (Koper).

Kao orkestralni glazbenik više od dvadeset godina stalni je solo saksofonist u orkestrima Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a s kojima ostvaruje značajne nastupe te snima za radio i televiziju.

Za svoj umjetnički i pedagoški rad, dobitnik je brojnih stručnih nagrada i priznanja: Rektorova nagrada, laureat međunarodnog natjecanja Giulio Viozzi (1999.), nagrada Zagrebačke filharmonije i American Expressa za najboljeg mladog glazbenika (2000.), prva nagrada na međunarodnom natjecanju Alpe-Dunav-Jadran (2003.),nagrada “Darko Lukić” (2003/2004.),diskografska nagrada Porin (2013, 2018.,2022.), Nagrada grada Jastrebarsko(2014), Nagrada HDGPP-a(2018.), Milka Trnina (2019), Oskar znanja (2015.,2016.,2017.)

Nikola Fabijanić ima zavidnu izdavačku djelatnost, do sada je snimio pet solističkih nosača zvuka, i četri s Papandopulo kvartetom:

Solistički albumi:

Portreti – Nikola Fabijanić, Linda Mravunac Fabijanić, Zagrebački puhački ansambl, Ivana Bilić Kuljerić (A Classic 2008.)
Playtime – Nikola Fabijanić, Linda Mravunac Fabijanić, Krešimir Bedek (Croatia Records 2013.)
Anima sospesa – Nikola Fabijanić i Zagrebački solisti (Croatia Records 2015.)
Bird Concerto – Nikola Fabijanić i Simfonijski orkestar HRT-a (Croatia Records 2017.)
Koncerti za saksofon i gudače – Nikola Fabijanić & Acoustic Project Strings (Croatia Records 2021.)

Papandopulo kvartet:

Papandopulo (Croatia Records 2013.)
Per quatro (Croatia Records 2015)
Scherzo (Croatia Records 2017.)


Kalendar događanja

keyboard_double_arrow_left keyboard_double_arrow_right

Glazbena škola Pavla Markovca, Zagreb | 2023.

Skip to content