Niko Marušić

Niko Marušić, akademski glazbenik i profesor klarineta rođen je u Zadru gdje je završio osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u klasi prof. Božidara Lukina. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1987. godine u klasi prof. Josipa Tonžetića. Za vrijeme studija javno je nastupao u progamima koje je organizirala Muzička Akademija, Glazbena mladež te u vlastitom aranžmanu.

U GŠ Ferdo Livadić u Samoboru na mjestu profesora klarineta, radio je od 1986. do 1998. gdje je bio voditelj glazbene škole od 1996. do 1998. Od 1996. do 2012. godine bio je vanjski suradnik GU Elly Bašić. Od 1998. godine u stalnom je radnom odnosu u GŠ Pavla Markovca na mjestu profesora klarineta i komorne glazbe. Od 2012. do 2020. bio je pročelnik Odjela za puhače i udaraljke.
Njegovi učenici osvajali su nagrade na natjecanjima HDGPP-a kako na regionalnom tako i na državnom nivou.

Bio je predsjednik organizacijskog odbora regionalnog natjecanja HDGPP-a u Samoboru 1998. godine. U nekoliko navrata je bio član povjerenstva za izbor zadanih skladbi za državna natjecanja u organizaciji HDGPP-a.
Na regionalnom natjecanju HDGPP-a u Karlovcu 2004. godine bio je član žirija u disciplinama klarinet i saksofon.
U 2011. godini bio je član međunarodnog žirija državnog natjecanja Republike Srbije u Beogradu u disciplinama klarinet i komorna glazba.

Sudjelovao je u izradi Plana i programa za predmet klarinet u osnovnoj i srednjoj školi. Također je napisao Plan i program za klarinet (osnovna i srednja škola) GU Elly Bašić.
Mentor je mladim kolegama klarinetistima kako kroz pedagošku praksu koju imaju u toku studija tako i za vrijeme njihovog pripravništva. Jedan je od recenzenata na dvama udžbenicima za osnovnu glazbenu školu “Naučimo svirati klarinet” autora prof. Luke Vlahovića.

Bio je član ansambla Collegium Musicum. Kao solist nastupio je s Društvenim orkestrom HGZ-a. Honorarno je svirao u Simfonijskog puhačkom orkestru Hrvatske Vojske. Nastupio je kao solist sa Zadarskim komornim orkestrom.

Održao je recitale u Zadru i Splitu gdje je surađivao s pijanistom Đurom Tikvicom.
Bio je predsjednik Hrvatskog društva klarinetista gdje je u suradnji sa stručnim vijećem klarineta i saksofona te AZOO-om organizirao seminare eminentnih klarinetista kao što su Guy Deplus, Ante Grgin, Philipe Cuper i Jože Kotar.

Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Od 2020. godine ravnatelj je GŠ Pavla Markovca.


Kalendar događanja

keyboard_double_arrow_left keyboard_double_arrow_right

Glazbena škola Pavla Markovca, Zagreb | 2023.

Skip to content