Ante Vetma

Ante Vetma, mag. mus., je pripremno i srednje glazbeno obrazovanje primio u školi Josipa Hatzea u Splitu u klasi profesorica Danire Matijašević i Lorenze Baturine, paralelno s Prirodoslovno-matematičkom gimnazijom. Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu upisao je 2008. godine gdje je 2013. diplomirao klavir Summa cum laude u klasi profesora Rubena Dalibaltayana.

Tijekom školovanja osvaja brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima u kategorijama solo klavira i komorne glazbe. Aktivno je sudjelovao na više majstorskih tečajeva svjetski priznatih pijanista i pedagoga poput Jana Jiraceka von Arnima, Avedisa Kouyoumdjiana, Stefana Vladara, Kemala Gekića, Piotra Palecznog, Milane Chernyavskaje, Noela Floresa i drugih. Prvi je pobjednik natjecanja mladih klavirista za dodjelu Vrhunske stipendije Zaklade “Dr. Ing. Dino Škrapić, MBA” na kojem je osvojio i nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja. Od 2016. godine je član žirija Smotre mladih pijanista u organizaciji iste Zaklade. Bio je finalist prestižnog natjecanja Piano Campus u Parizu (2012.), a iduće godine je nastupio kao solist uz pratnju Zagrebačke filharmonije i ravnanje Mo. Aluna Francisa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog za što dobiva i Rektorovu nagradu. Posebne Rektorove nagrade dobiva još tri puta za grupne projekte “Ivan Grozni”, “Madame Buffault” i “Čarobna Frula”.

2018. godine nastupa kao solist uz pratnju orkestra HNK u Splitu i ravnanje maestre Gianne Fratta, a godinu kasnije u Foggiji (Italija) uz ravnanje maestra Rocca Cianciotte. U izvođačkoj djelatnosti izdvaja se po širini repertoara, uključujući više od dvadeset koncerata za klavir i orkestar. Talijanski skladatelj Claudio Santangelo napisao je i posvetio mu svoj 3. koncert za klavir i orkestar. 2021. godine je s violinistom Valterom Lovričevićem praizveo i snimio Sonatu za violinu i klavir Nikole Strmića.

Od 2013. radi kao profesor klavira u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu. Pročelnik je međunarodnog natjecanja “Mladi virtuozi”, umjetnički voditelj serije koncerata “Virtual Concert Hall”, autor i programer edukativne igre “Ton po ton“, a od 2022. godine i pročelnik odjela za klavir, čembalo i orgulje.


Kalendar događanja

keyboard_double_arrow_left keyboard_double_arrow_right

Glazbena škola Pavla Markovca, Zagreb | 2023.

Skip to content