Mia Grubišić

Mia je rođena u Splitu gdje je završila srednju Glazbenu školu Josip Hatze u klasi profesora Vladimira Lukasa. Glazbenu akademiju Mykola Lisenko u Lavovu, Ukrajina, upisala je 2004. godine u klasi profesora Yurija Laniuka, a 2009. godine stekla je znanstveni stupanj magistra s odličjem. Za vrijeme studija, pohađala je majstorske radionice s renomiranim profesorima violončela i komorne glazbe među kojima su V. Banašek, J. Špicer, J. Luitz i I. Monighetti.

Od 2009. do 2012. godine bila je zamjenica vođe violončela u orkestru Opere HNK Split, a od 2012. je član Dua Bardo s klarinetistom Yaroslavom Sadovyem. Duo je osvojio visoke plasmane na međunarodnim natjecanjima u Italiji te ostvario niz uspješnih i zapaženih koncerata. Među njima su nastup u Salonu Očić emitiranom uživo na Trećem programu Hrvatskoga radija te nastupi u Centrima za kulturu u Milanu 2016.
Održavala je koncerte koji su bili pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture RH te kao solist nastupala s orkestrima u Hrvatskoj i inozemstvu: Lavovska Filharmonija, International Symphony Orchestra (INSO u Švicarskoj), Zagrebački komorni orkestar, MAG Ansambl u Splitu… Osim standardnog violončelističkog repertoara, Mia svira i rijetko izvođene skladbe te redovito nastupa i kao barokna violončelistica.
Od 2013. godine stalno je zaposlena u Glazbenoj školi Pavao Markovac u Zagrebu, a njeni učenici osvajaju visoke državne i međunarodne nagrade.

Mia uspješno usklađuje koncertiranje i pedagoški rad s usavršavanjem na baroknom violončelu u klasi profesorice Catherine Jones na Conservatorio di Verona E. F. Dall’Abaco te je 2018. godine položila audiciju na mjesto vođe dionice violončela u baroknom orkestru Orchestra Nazionale dei Conservatori Italiani.


Kalendar događanja

keyboard_double_arrow_left keyboard_double_arrow_right

Glazbena škola Pavla Markovca, Zagreb | 2023.

Skip to content