Vladimir First

Vladimir First, magistar glazbe, violinist je diplomirao (1971.) i magistrirao violinu (1973.) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ivana Pinkave, a zatim završio dvogodišnji postdiplomski studij u Moskvi na Državnoj konzervatoriji Čajkovski u klasi prof. Igora Oistraha.

Radno i umjetničko iskustvo

– U svom dugogodišnjem umjetničkom djelovanju održao je veći broj solističkih recitala širom zemlje.
-1971. – 1977. g. član ZAGREBAČKE FILHARMONIJE kao zamjenik koncertnog majstora.
-1977. – 2005. g. član ansambla ZAGREBAČKI SOLISTI na mjestu 1. violine.
Kao član ZAGREBAČKIH SOLISTA odsvirao je s ovim ansamblom preko 1500 koncerata širom svijeta, često nastupajući i kao solist s djelima J.S. Bacha, Antonia Vivaldia, Tomasa Albinonia, Josefa Haydna, Fritza Kreislera, Pietra Nardinia, Francesca Bonportia. U ovom periodu od 28 godina djelovanja kao član ZAGREBAČKIH SOLISTA sudjelovao je pri snimanju tridesetak gramofonskih ploča i CD-a za diskografske kuće EMI, Aurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick, Jugoton i Croatia Records itd.
– 1997.- 2003.g. djeluje kao voditelj i dirigent GUDAČKOG ORKESTRA Glazbenih škola Blagoje Berse i Pavla Markovca iz Zagreba.
– Za vrijeme djelovanja u Dubrovniku (2005-2012) nastupao kao solist (recital u Kneževom dvoru, nastupi u organizaciji Grada Dubrovnika,Hrvatske akademije znanosti i numjetnosti,Camerate Raguzine itd.) zatim u Duu s Ivom Dražinićem i Triu s Albertom Frkom i Vandom Đanić.
– Od 2012. g. do danas ponovno voditelj i dirigent Gudačkog orkestra Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba.

Nagrade i priznanja

– Nagrada Zagrebačkog sveučilišta za reproduktivnu umjetnost 1970. g.
– Nagrada ˝Vaclav Huml˝ Hrvatskog glazbenog zavoda 1971. g.
– Diploma na 1. Međunarodnom violinističkom natjecanju ˝Vaclav Huml˝ u Zagrebu 1977. g.
– Vjesnikova nagrada ˝Darko Lukić˝ 1977. g.
– Veliki broj domaćih i internacionalnih kolektivnih nagrada kao član Zagrebačkih solista (Nagrada Vladimir Nazor, Milka Trnina, 3 puta Nagrada Grada Zagreba itd.)
– 1. Nagrada na Državnom natjecanju orkestara u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga ( 2001.g.) kao voditelj Gudačkog orkestra glazbenih škola B. Berse i P. Markovca.
– Četiri 1. Nagrada na Državnom natjecanju orkestara u organizaciji HDGPP-a (2015, 2017,2019,2021). kao voditelj Gudačkog orkestra srednje škole glazbene škole P. Markovca.
– Nekoliko 1. nagrada kao voditelj Komorne glazbe (Gudački kvartet, Klavirski trio) na Državnim natjecanjima komornih sastava
– Zahvalnice ( Zvonimirovi strijelci i Croatian Music Aid) Republike Hrvatske, Hrvatske vojske i Grada Zagreba za doprinos i potporu u obrani Republike Hrvatske 1992.g.

Ostala ostvarenja

– Nastupao je kao solist sa ZAGREBAČKOM FILHARMONIJOM, BEOGRADSKOM FILHARMONIJOM, i DUBROVAČKIM SIMFONIJSKIM ORKESTROM
– 1071. – 1973. bio je član ansambla COLLEGIUM MUSICUM
– 1971. – 1977. bio je koncertni majstor i solist KOMORNOG STUDIA ZAGREBAČKE FILHARMONIJE.
– Osnovao je KVARTET MUZIČKE OMLADINE 1969.g. i HRVATSKI KLAVIRSKI TRIO 1989.g. te s njima nekoliko godina nastupao u zemlji i inozemstvu.


Kalendar događanja

keyboard_double_arrow_left keyboard_double_arrow_right

Glazbena škola Pavla Markovca, Zagreb | 2023.

Skip to content