Objavljeno: 09. studenoga 2022.

Komorni dječji zbor Glazbene škole Pavla Markovca nastupio u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Zagreb, 28. listopada 2022. – Kanconijer, zajednički ciklus Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a rezerviran za velebna djela vokalno-instrumentalnog repertoara, počeo je novu sezonu sinoć pred brojnom publikom, programom posvećenim dvojici velikana francuske glazbe s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća: Gabrielu Fauréu i Francisu Poulencu. Između dvaju danas najpoznatijih djela Gabriela Fauréa, Pavane i Requiema, smjestio se Koncert za orgulje, gudače i timpane Francisa Poulenca sa solistom Pavlom Mašićem. Komorni dječji zbor Glazbene škole Pavla Markovca, dječački sopran Ivan Bulić te bariton Grga Peroš pridružili su se Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a u Fauréovu Requiemu, a sve je predvodio maestro Tomislav Fačini.

„Vrlo popularan, s razlogom obljubljeni Fauréov Requiem pisan je za zbor, dvoje solista i orkestar, s tim da je jedan od solista po volji, ili dječački sopran ili sopran. Ovaj put smo se odlučili da pokušamo naći dječačkog soprana koji bi to mogao otpjevati jer je to zbilja specijalan doživljaj boja, i dodaje jednu nesvakidašnju notu izvedbi“, rekao je maestro Fačini najavljujući koncert.

Dječački sopran Ivan Bulić, učenik je šestog razreda Osnovne škole Višnjevac i četvrtog razreda Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, koji osim što svira violinu, od devete se godine, zahvaljujući profesorici Ivančici Hinek, pjevački usmjerava ka repertoaru za dječačke soprane i postiže zavidne uspjehe. Doista posebnu dimenziju cjelokupnoj izvedbi dao je njegov solo u stavku Pie Jesu, ali i sudjelovanje Komornog dječjeg zbora Glazbene škole Pavla Markovca (koji od osnutka predvodi Vinko Karmelić). Svakako treba istaknuti i solistički nastup Grge Peroša, baritona koji gradi karijeru kao član ansambla Gradskog kazališta u Geissenu…

Opširnije
Izvor: HRT

https://streamable.com/xgmbxc

Kalendar događanja

keyboard_double_arrow_left keyboard_double_arrow_right

Glazbena škola Pavla Markovca, Zagreb | 2023.

Skip to content