Objavljeno: 31. listopada 2022.

Održana 19. međunarodna kulturna manifestacija Didakovi dani

U listopadu je održana 19. međunarodna kulturna manifestacija Didakovi dani 2022. Glazbena škola Pavla Markovca već dugi niz godina čini okosnicu glazbenog programa manifestacije. Nositeljica je programa Koncert odabranih na kojem se predstavljaju najbolji solisti glazbenih škola Bosne i Hercegovine uz pratnju gudačkog orkestra srednje glazbene škole Pavla Markovca pod ravnanjem mo. Vladimira Firsta.

Didakovi dani su kulturno-znanstveno-duhovna manifestacija posvećena promociji lika i djela fra Didaka Buntića. Ova manifestacija započela je 2004. godine u Didakovoj rodnoj župi Gradnići kod Čitluka (Bosna i Hercegovina) i uvelike je doprinijela čuvanju uspomene na fra Didaka. Fra Didak Buntić je bio prosvjetni i socijalni djelatnik, hercegovački franjevac, graditelj, prosvjetitelj i političar, poznat pod nadimcima “hercegovački Mojsije” i “Otac Hercegovine”, jer je u godinama poslije Prvog svjetskog rata spasio preko 17 tisuća hercegovačke djece od gladi tako što im je organizirao put, smještaj i prihvat u Srijemu i Slavoniji. Sustavno je djelovao na promicanju gospodarskih i prosvjetnih prilika u Hercegovini, upućivao je seljake u naprednije voćarstvo i poljodjelstvo, poticao uzgoj i pravedniji otkup duhana, navodnjavanje polja i izgradnju puteva.

Kulturno-znanstveni program Didakovih dana je izuzetno bogat i uspješan: obuhvaća dramski program, likovnu koloniju, objavljivanje raznih publikacija, a upravo je u sklopu Didakovih dana još 2006. godine počela suradnja manifestacije s Glazbenom školom Pavla Markovca, koja je entuzijazmom i vrijednim radom umirovljenog ravnatelja škole Josipa Vrbanca, prof. povezala i uspostavila suradnju sa brojnim glazbenim školama Bosne i Hercegovine u sklopu Koncerta odabranih, projekta u projektu, kojim se na otvorenim audicijama omogućuje učenicima diljem Bosne i Hercegovine da nastupe kao solisti uz pratnju orkestra. Od tada do danas neprekidno traje ta suradnja (osim dviju pandemijskih godina 2020. i 2021. kada nije bila moguća).

U okviru projekta organizirani su koncerti u Zagrebu u dvorani franjevačkog samostana Hercegovačke provincije 18. listopada, u Sarajevu u dvorani srednje muzičke škole 21. listopada i u Širokom Brijegu u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije 22. listopada 2022. godine. Na svim koncertima nastupili su gudački orkestar Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba (koji je bio nositelj programa) i orkestar srednje muzičke škole Sarajevo sa zajedničkim i pojedinačnim točkama. Solisti koji su nastupili uz orkestre su učenici glazbenih škola iz Sarajeva, Posušja, Čitluka, Mostara i Širokog Brijega/Zagreba.

Programe su uveličali i zborovi koji su se priključili orkestrima iz Zagreba i Sarajeva u posljednjoj zajedničkoj točki skladbom U slavu fra Didaka Buntića koju je na tekst Dragutina Domjanića uglazbio Božidar Širola, a tiskala i obradila za orkestre i zbor Glazbena škola Pavla Markovca, koju već tradicionalno na kraju koncerata izvode svi izvođači. Na koncertu u Zagrebu pjevao je zbor Glazbene škole Pavla Markovca, na koncertu u Sarajevu hor srednje muzičke škole Sarajevo, a na koncertu u Širokom Brijegu širokobriješki zbor glazbene škole i hor srednje muzičke škole uz oba orkestra, što je pridonijelo zajedništvu i potaklo buduću suradnju u okviru Didakovih dana. Solisti, zborovi i orkestri su svojim nastupima oduševili mnogobrojne posjetitelje koncerata.

Projekt Didakovi dani 2022., je samom činjenicom njegova razvoja i kontinuiteta kroz godine postigao svoju prepoznatljivost i time i održivost, zahvaljujući prvenstveno velikom angažmanu i doprinosu osoba koje su ga pokrenule i cijelog njegova organizacijskog tima, iz godine u godinu. Na njegovoj prepoznatljivosti i razvoju će se nastaviti raditi i dalje, afirmirajući rad i zavidnu profesionalnost posebno ansambala škole: gudačkog orkestra srednje škole i mješovitog zbora srednje škole. Slijedom navedenog, Glazbena škola Pavla Markovca svojim izuzetno uspješnim, kvalitetnim i profesionalno odrađenim nastupima promiče glazbenu kulturu, razmjenu znanja i umijeća učenika između dviju susjednih država i na taj način doprinosi promociji rada škole. Učenici svih škola koji su sudjelovali u projektu dobili su poticajno glazbeno i životno iskustvo o tome kakav je život profesionalnog glazbenika. Nositelji projekta, učenici gudačkog orkestra glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba pod ravnanjem mo. Vladimira Firsta, mr. art. zavidnim su umjetničkim, tehničkim i interpretacijskim umijećem na izuzetno uspješnim koncertima dobili veliko iskustvo na turneji izvođenjem čak sedam zahtjevnih skladbi u kratkom vremenu što je bilo moguće jedino visoko profesionalnim pristupom radu. Dobili su i priliku za realnije samovrednovanje zbog bliske suradnje i zajedničkog muziciranja s učenicima/kolegama iz brojnih škola iz Bosne i Hercegovine što im je veliki poticaj i motivacija za unapređenje kvalitete rada. Turneja je donijela i ne manje važno poticajno glazbeno i životno iskustvo svim učenicima – mladim glazbenicima iz Zagreba i Bosne i Hercegovine i o profesionalnom iskustvenom pristupu u radu u orkestru i/ili zboru.

Napisala: Antonija Blažina, prof. mentor

Iz medija:

https://www.brotnjo.info/2022/10/19/didakovi-dani-velicanstven-koncert-odabranih-odrzan-u-zagrebu/
https://citluk.ba/didakovi-dani-u-sirokom-brijegu-odrzan-koncert-odabranih/
https://www.vrisak.info/hercegovina/didakovi-dani-u-sirokom-brijegu-odrzan-koncert-odabranih/amp/
https://www.jabuka.tv/didakovi-dani-i-koncert-odabranih-u-sirokom-brijegu/

Galerija fotografija:


Kalendar događanja

keyboard_double_arrow_left keyboard_double_arrow_right

Glazbena škola Pavla Markovca, Zagreb | 2023.

Skip to content